Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Raya and the Last Dragon
RAYA ÉS AZ UTOLSÓ SÁRKÁNY

Műfaj: animációs, akció, kaland, vígjáték, családi, fantasy, musical
Rendező: Don Hall, Carlos López Estrada
Hangok: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Izaac Wang, Gemma Chan
Stúdió: Walt Disney Animation Studios
Bemutató:
2021. Március 5.
Játékidő:
107 perc
Bevétel:
$ 130,281,158
Kronológia
Jégvarázs 2 (2019) <<>> Encanto (2021)

2021-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs kalandfilm, amelyet Don Hall és Carlos López Estrada rendezett. A forgatókönyvet Paul Briggs, Don Hall, Adele Lim, Carlos López Estrada, Kiel Murray, Qui Nguyen, John Ripa, Dean Wellins írták. Produceri Osnat Shurer és Peter Del Vecho. Zeneszerzője James Newton Howard. A Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures. Amerikában 2021. március 5-én mutatták be a mozikban és a Disney+-on. Magyarországon 2021. április 2-án már elérhető volt VOD-on, de a mozikban csak 2021. július 1-én mutatták be.

A varázslatos Kumandra évszázadok óta széttagolt, az országokat Druunok fenyegetik. A sárkányok a múltban legyőzték e lényeket, de az örökös emberi bizalmatlanság és kétszínűség, valamint a már halott sárkányok erejét tartalmazó varázsgömb eltörésének hatására feltámadnak. A főhősnőnek feladata, hogy megtalálja az utolsó sárkányt, legyőzze a Druunokat és egyesítse Kumandrát.

Szereplők

  • Raya - A bátor, harcos főhősnő. Feladata, hogy megtalálja az utolsó sárkányt, legyőzze a Druunokat és egyesítse Kumandrát. Raya pistanthrofóbiában szenved, fél másokban megbízni.
  • Sisu - Az utolsó sárkány, a megfontolt Rayát naiv, jóhiszeműségével könnyen kiegészíti. Döntései néha ellentétesek Raya döntéseivel, de ő is a jó célt szolgálja.
  • Boun - Árva tízéves. A Shrimporium hajóétterem kapitánya, főszakácsa és legényzetének egyetlen tagja.
  • Namaari - Agyar BIrodalom trónörökös harcosnője, Raya ellensége.
  • Benja nagyfőnök - Szív Birodalom ura, Raya apja.
  • Tong - Gerinc Birodalom harcosa.
  • Virana törzsfő - Agyar Birodalon úrnője, Namaari anyja.
  • Noi - Árva kisbaba, akit ongi majmok neveltek fel.
  • Tuk Tuk - Raya háziállata és "járműve", kitalált állat, harmadrészt hatöves tatu, harmadrészt medve, harmadrészt csótány.
  • Dang Hu - Karom Birodalom úrnője.

Kritika - Raya és az utolsó sárkány pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól. A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő jelentése szerint a 283 kritikus 94%-a pozitívan értékelte a filmet, átlagosan 7,70/10-es értékeléssel. A weboldal konszenzusa így hangzik: "A Disney-kánon egy másik pompásan animált, ügyesen hangoztatott bejegyzése, a Raya és az utolsó sárkány folytatja a stúdió megnövekedett reprezentációját, miközben megerősíti, hogy klasszikus formulája ugyanolyan megbízható, mint valaha." A Metacriticen a film súlyozott átlaga 75 pont a 100-ból 46 kritikus alapján, ami "általában kedvező kritikákat" jelez. A CinemaScore által megkérdezett közönségAz A+-tól F-ig terjedő skálán átlagosan "A"-t adott a filmnek, míg a PostTrak jelentése szerint a közönség tagjainak 92%-a pozitív pontszámot adott, és 78%-uk azt mondta, hogy határozottan ajánlja.
A női felhatalmazást és a kézműves szempontokat dicsérték. Kate Erbland, az IndieWire írója "B+"-ra értékelte; kreatívnak találta a filmet, és kedvezően hasonlította össze a Mulannal (1998) és A hercegnővel és a béka (2009) filmmel , és eltérőnek írta le a perspektíváját. Az Atlantic erősen dicsérte a világépítést és a részleteket, de úgy gondolta: „a történet alárendelése a világépítésnek elsárosítja a film üzenetét”. A San Francisco Chronicle -ból Julie Tremaine dicsérte a nők ábrázolását.
David Fear a Rolling Stone eddig Raya és az Utolsó Sárkány három és fél csillag az ötből; Ami a dicséretet illeti, az akciójelenetek és szekvenciák szekvenciáit és vokális előadásait annak tulajdonította, hogy "valójában a film élve jött ki". A RogerEbert.com -on a filmet úgy tekintették, hogy elősegíti a nők szerepvállalását, de közben nem beszél le a közönséggel. Sandie Angulo Chen, a Common Sense Media munkatársa ötből négy csillagot adott neki, különösen a felhatalmazásért. A Forbes -nál a film animációját, humorát és érzelmes pillanatait dicsérték.
Mások csalódtak a szereplők korlátozott délkelet-ázsiai reprezentációjában, és túltervezettnek találták a narratívát. A szereplők többsége – K. Tran, Butler, T. Tran, Wang és Harrison kivételével – kelet-ázsiai örökség.  A Felicia Wade ( DiscussingFilm) rámutatott erre a kritikájában, megjegyezve, hogy az énekes szereposztás "elkeserítő" hiánya a pontos ábrázolásról, és megjegyezte, hogy "eltéveszti a lényeget". Justin Chang, az NPR-től csodálta az animációt és a humort, de szerinte a cselekmény túl részletes. A Disney+ elérhetetlenségét Délkelet-Ázsia nagy részében szintén kritizálták.