Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


The Croods: A New Age
CROODÉK: EGY ÚJ KOR

Műfaj: animációs, kaland, vígjáték, családi, fantasy
Rendező: Joel Crawford
Hangok: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener
Stúdió: DreamWorks Animation
Bemutató:
2020. November 25.
Játékidő:
95 perc
Bevétel:
$ 215,905,815
Kronológia
Trollok a világ körül (2020) <<>> Szilaj: Zabolátlanok (2021)

2020-ban bemutatott amerikai számítógépes animációs kaland-vígjáték, a 2013-as Croodék folytatása. A rendezője Joel Crawford (aki most debütál nagyjátékfilmes rendezőként), forgatókönyvírója Dan Hageman, Kevin Hageman, Paul Fisher és Bob Logan az eredeti rendezők, Kirk DeMicco és Chris Sanders története alapján. A szinkronszereplők Emma Stone, Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Clark Duke és Cloris Leachman ismét eljátsszák az első filmben játszott szerepüket, valamint új szerepben, Peter Dinklage, Leslie Mann és Kelly Marie Tran hallható.
A fejlesztés 2014-ben és 2015-ben folytatódott, mígnem 2016 novemberében a DreamWorks Universal általi felvásárlására történt aggályok miatt leállították. Az Egyesült Államokban kitört COVID-19 világjárvány miatt a végső animációk nagy részét a stáb otthonából kellett elkészíteni.
A Croodék: Egy új kor 2020. november 25-én került az Amerikai Egyesült Államok mozijaiba. A film világszerte 171 millió dollárt hozott a 65 millió dolláros költségvetésével szemben, és pozitív kritikákat kapott, a kritikusok szerint „elfogadható folytatás”, és dicsérték a színészeket. A filmet a legjobb animációs filmnek járó Golden Globe-díjra jelölték.

Egy visszatekintésben Guy szüleinek halála látható, amikor ő még gyerek volt. Miközben a szülők egy kátránytóba ragadnak, azt mondják neki, hogy menjen a lenyugvó Nap irányába és találjon egy „holnap” nevű helyet. Guy hosszú útra indul, találkozik egy kis lajhárral, a fiatal Belttel, akit magával visz.
A Croodok Guy-jal és háziállataikkal, Chunkyval és Douglas-szal együtt továbbra is keresik a helyet, ahol letelepedhetnek, miközben útközben sok veszélyes lényt kell túlélniük. Grugot többször is bosszantja Eep és Guy kibontakozó románca, attól tartva, hogy elszakadnak a törzs többi tagjától. Ez a félelem fokozódik, amikor Guy azt javasolja Eepnek, hogy a Croodok többi tagja nélkül találják meg a saját „holnapjukat”.
Miközben Grug dühösen elsétál, egy hatalmas falra bukkan, és odavezeti az egész törzset. Hamarosan egy hálóba kerülnek, és a föld tulajdonosai, egy Jobbagy nevű házaspár, Phil és Hope szabadítja ki őket, akikről kiderül, hogy Guy szüleinek barátai voltak azok halála és Guy eltűnése előtt. Jobbagyék vendégül látják a Croodokat óriási, emeletes faházukban, ahol Guy régi barátjával, Dawn nevű lányukkal élnek, aki azonnal összebarátkozik Eep-pel. Az élet Jobbagyéknál megalázóvá válik Grug számára, mivel Jobbagyékról hamarosan kiderül, hogy technológiailag fejlettebbek, jobb modorúak és láthatóan leereszkedőek a Croodokkal szemben, mivel úgy gondolják, hogy Guy jobban jár velük, és tervet eszelnek ki, hogy rávegyék Guy-t a Croodok elhagyására.
Phil elviszi Grugot a titkos barlangjába, egy szauna-szerű helyre néhány vízesés mögött, ahol manipulálja őt, hogy elhitesse vele, Guy-nak el kell hagynia a törzsüket, cserébe azért, hogy Eep a Crood-oknál maradjon. Közben Hope feldühíti Uggát azzal, hogy sértegeti a családja életmódját, és megpróbálja manipulálni őt, mint Phil, de nem jár sikerrel, így Ugga és Grug úgy döntenek, hogy elhagyják őket.
Valamikor ezután Eep rájön, hogy Dawn még soha nem volt a falon kívül. Eep meggyőzi Dawnt, hogy Chunky segítségével ugorják át a falon, ami azzal végződik, hogy egy méh megcsípi Dawnt és a keze feldagad. Amikor Eep hazaviszi a lányt, Guy, miután megtudja, leszidja a lányt a vakmerőségéért, aminek az a vége, hogy érzéketlenül barlangi lánynak nevezi. A vacsoránál a szülők, valamint Guy és Eep között nő a feszültség, különösen, amikor Dawn duzzanata kiderül, ami abban csúcsosodik ki, hogy Grug véletlenül felfedi az ő és Phil alkuját.
Miután elegük lett, Croodék úgy döntenek, hogy reggel elmennek, de Guy úgy dönt, hogy marad, miután összeveszik Eep-pel. Hamarosan a földet megtámadják a „Pofon Majmok” (majom-méretű, de emberhez hasonló erővel rendelkező) majmok, mert Grug és Ugga megeszi azt a csomó banánt, amit Jobbagyék a földjük körül gyűjtenek, és amit eddig a „Pofon Majmok”-nak adtak. Phil elárulja, hogy minden nap elküldi a majmoknak a banánokat, hogy azok békén hagyják Jobbagyékat, és mivel Grug és Ugga megette az összes banánt, a majmok feldühödnek, elrabolják Grugot, Philt és Guyt és elviszik őket.
Ahogy a férfiakat elviszik, a megmaradt Croodok és Jobbagyok elindulnak, hogy megmentsék a férfiakat, de végül farkaspókokkal, azok tulajdonságaival rendelkező farkasokkal teli szigeten ragadnak.
Az együtt töltött idő alatt Hope bekattan, és Croodsra támad, majd elszökik. A farkaspókokkal való találkozás során azonban megtanulja, hogy hibázott, és elfogadja a Croodokat. Amikor megtudják a férfiak tartózkodási helyét, elnevezik magukat „Villám Nővérek”-nek egy női klán után, amelybe valamikor Gran is tartozott, amikor fiatal volt.
A Pofon Majmok otthonában Grug, Guy és Phil hamarosan rájönnek, hogy Phil egy folyó elterelésével (az öntözés érdekében) megfosztotta a Pofon Majmokat a vízkészletüktől, és hogy a Pofon Majmoknak nem csak evés miatt szükséges a banán, hanem egy nagy főemlős szörnynek adják oda, a Tüskés Mandrillnak, hogy lecsillapítsák.
A Pofon Majmok gladiátor módjára harcoltatják Grugot és Philt, hogy kiderüljön, ki lesz az áldozat, és amikor kifárasztják egymást, keserű érzéseiket cserélik ki egymással, ami miatt Guy megbánja, amit az ő és Eep összezördülése során mondott.
Hamarosan a Pofon Majmok mindhárom férfit banánnak öltöztetik, hogy feláldozzák az óriás Tüskés Mandrillnak.
Grug és Phil bocsánatot kérnek a rossz viselkedésükért, és azért, hogy nyomást gyakoroltak Guy-ra, de amikor éppen felfalnák őket, megjelennek a Villám Nővérek, hogy megmentsék őket. Egy hosszú és veszélyes csata végén Guy és Eep egy óriási koponya-alakú kandeláberen kötnek ki. Kibékülnek, és a Tüskés Mandrill legyőzésére használják, hogy tüzet gyújtva elvágják a köteleket, és a koponya a Tüskés Mandrillt a szakadékba sodorja. A Tüskés Mandrill visszamászik a mélységből és megragadja Eepet a „mogyoróujjánál”, amit protézisnek használ. Ezután a szörny a halálba zuhan, és ez lehetővé teszi a családok számára a menekülést.
Miután a nézeteltéréseik végre rendeződnek, Jobbagyék megengedik, hogy a Croodok szomszédaikként éljenek a földjükön, Guy pedig rájön, hogy Eep az ő „holnapja”, és Eep-pel hamarosan együtt költöznek Jobbagyék egyik hálószobájába, amit Grug jóváhagy, és a Pofon Majmok is a közelben lakhatnak.

Fejlesztés - 2013 áprilisában a DreamWorks Animation bejelentette a Croodék című animációs film folytatását, amelyben Chris Sanders és Kirk DeMicco visszatérnek rendezőként és íróként. DeMicco szerint a folytatás Uggára és az anyaságra fog összpontosítani, így „ez lesz a történet első fejezete”, kibővítve az első filmet, amely „az ősemberek utolsó fejezetéről” szól.
2014. június 12-én bejelentették, hogy a folytatás 2017. november 3-án jelenik meg. 2014. augusztus 21-én a filmet 2017. december 22-re halasztották. 2016. augusztus 9-én, a Comcast közeledtével a DreamWorks Animation várható felvásárlása miatt a 20th Century Studios törölte a filmet a bemutatótervből. A filmet ehelyett a Universal Pictures fogja kiadni valamikor 2018-ban.2016. augusztus 23-án jelentették, hogy Kevin és Dan Hagemant szerződtették a forgatókönyv újraírására.
2016. november 11-én a DreamWorks bejelentette, hogy a folytatás gyártását leállították. A hírek szerint már a DreamWorks az Universal általi felvásárlása előtt is kétségek merültek fel a projekt folytatásával kapcsolatban, és a DreamWorks döntése volt a film törlése. 2017 szeptemberében azonban a DreamWorks és a Universal nyilvánosságra hozta, hogy a filmet újra gyártják, és 2020. szeptember 18-ra tervezik a bemutatót. Az is kiderült, hogy DeMicco és Sanders nem tér vissza. 2017 októberében jelentették, hogy Joel Crawford váltja őket, mint rendező, Mark Swift pedig az első film mindkét producerét, Jane Hartwellt és Kristine Belsont váltja. A film forgatását a COVID-19 világjárvány idején távmunkára helyezték át.

Szereplőválogatás - 2013 szeptemberében megerősítették, hogy Nicolas Cage, Emma Stone és Ryan Reynolds az első filmből ismert Grug, Eep és Guy szereplők hangját adják a folytatásban. 2015. május 21-én Leslie Mann és Kat Dennings csatlakozott a szinkronszereplőkhöz. Mann egy rivális család előkelő édesanyjának, Hope Bettermannek kölcsönözte a hangját, míg Dennings a lányának, Dawn hangját adta volna. Arról is beszámoltak, hogy Catherine Keener és Clark Duke megismétlik Ugga és Thunk szerepét. 2017 szeptemberében megerősítették, hogy az eredeti színészek újra megismétlik szerepüket. 2018 októberében Peter Dinklage kapta meg a filmben Phil Betterman karakterének hangját. 2019 októberében a DreamWorks nyilvánosságra hozta, hogy Kelly Marie Tran lépett Dennings helyébe, mint Dawn.

Zene - 2020 szeptemberében bejelentették, hogy Mark Mothersbaugh komponálta a folytatás zenéjét. A 2013-as eredeti film zenéjét Alan Silvestri szerezte.

Mozibemutató - A Croodék: Egy új kor 2020. november 25-én került az Amerikai Egyesült Államok mozijaiba a Universal Pictures forgalmazásában, majd december 18-án Video on Demand platformon keresztül jelent meg. Korábban a tervek szerint 2017. november 3-án, 2017. december 22-én, 2020. szeptember 18-án és 2020. december 23-án jelent volna meg. A stúdió mintegy 26,5 millió dollárt költött a film népszerűsítésére. Az Egyesült Királyságban a filmet 2021. július 16-án mutatták be.

Médiakiadás - A Croods: Egy új kor című filmet a Universal Pictures Home Entertainment 2021. február 23-án adta ki digitális HD-n, valamint DVD-n, Blu-rayen, Blu-ray 3D-n és 4K Ultra HD-n. A kiadványok között két új rövidfilm is szerepel, a díjnyertes To: Gerard, törölt jelenetei, audiokommentár és még sok más. A Universal Sony Pictures Home Entertainment Ausztráliában is megjelentette egy 2 filmes pakkban, a 2013-as filmmel együtt.